News – Oxfam: Tevreden, en dus geld terug -Eerste crowdfundingactie Belgische ngo-sector meteen succesvol

Op één maand tijd 9.528 euro ophalen in België voor een mini-melkerij in Burkina Faso : dat doel had Oxfam vooropgesteld. Halfweg de crowdfundingactie is dat bedrag al binnen. Wie teveel stortte, krijgt zijn geld terug. De crowdfundingactie kadert in een langlopend ontwikkelingsproject van Oxfam waar nog fondsen voor ontbreken.

Ondernemende melkboerinnen telt het dorpje Bittou in Burkina Faso meer dan genoeg. Maar de middelen om hun bedrijfje te doen draaien, zijn er amper. In de melkerij gebeurt zowat alles nog met de hand. Met de hulp van machines zouden de boerinnen grotere volumes melk kunnen verwerken. En dat betekent een beter inkomen voor hun gezin. De Burkinese boeren gaan gebukt onder de concurrentie van goedkoop melkpoeder uit Europa.

242 schenkers

Daarom zette Oxfam twee weken geleden een crowdfundingactie in België op poten, onder de noemer #BittouNeedsYou. De ngo wilde op één maand tijd 9.528 euro ophalen om twee machines aan te kopen voor de boerinnen van Bittou. Belgen konden helpen met bedragen vanaf 5 euro via www.crofun.com. Het gaat om de eerste crowdfundingactie in de Belgische ngo-sector.

De actie is een opmerkelijk succes. Oxfam had vooraf gesteld dat, als er teveel geld zou binnenkomen, 3.430 euro zou geïnvesteerd worden in verpakkingsmateriaal en veevoeder. Na amper twee weken is niet alleen het basisbedrag binnen, maar ook genoeg geld voor die ‘extra’s’. 242 Belgen gaven alles samen al 14.280 euro. De gemiddelde gift is daarmee 59 euro.  Oxfam is erg tevreden, ook al omwille van de positieve commentaren op de webpagina.

Omdat er meer geld binnenkwam dan nodig voor de melkerij in Bittou, biedt Oxfam iedereen die een gift deed na het overschrijden van het vooropgestelde bedrag, aan om zijn/haar geld terug te storten. Wie dat niet wil, kan zijn gift toewijzen aan een andere melkerij in Burkina Faso, die met dezelfde problemen kampt. Die tweede melkerij kan je nog tot eind juni steunen via Crofun.

Bert Gabriëls

Onder de schenkers ook comedian Bert Gabriëls, die zelf opgroeide op een Vlaamse boerderij. Hij liet op Twitter meteen ook weten waarom hij steunt:

Het goede nieuws bereikte inmiddels ook Bittou. Mariam Diaby, melkboerin:

“Ongelooflijk maar waar! De vrouwen in Bittou zijn heel erg blij met het nieuws over de actie in België. We willen alle schenkers graag bedanken voor hun bijdrage. Hier werken enkel vrouwen, en deze steun betekent veel voor hen. Een vrouw die haar kost verdient, kan haar hele familie onderhouden.”

De opbrengst van 2 liter melk volstaat om voedsel te kopen voor een gezin voor één dag. De nieuwe investering zal dus meteen een reëel verschil maken voor de inwoners van Bittou. De machines worden in augustus aangekocht en in het najaar geïnstalleerd. Oxfam zal de Belgische schenkers op de hoogte houden van wat er gebeurt met hun investering.

Advertisements

1 Comment

  1. Proficiat met het welslagen van het project. Echter, ik denk niet dat dit de eerste crowdfundingactie gedragen door een Belgische NGO is. Vorig jaar werd er reeds presentatie gegeven door Croix Rouge de Belgique over hun crowdfundingcampagnes die hadden plaatsgevonden op het franse platform Ulule, voor het financieren van activiteiten van hun “Maisons de la Croix Rouge”. Wel is te bekijken wat men verstaat onder crowdfunding wat hier bestaan twee types van campagnes die door NGO’s gebruikt kunnen worden: donation-based crowdfunding / reward-based crowdfunding.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s