Lichaamstaal tijdens het telefoneren

Non-verbale communicatie is van groot belang tijdens een gesprek. Maar tijdens een telefoongesprek kan degene aan de andere kant van de lijn je niet zien. Toch weten de ervaren bellers dat ze hun lichaamstaal ook bij het bellen voor jouw organisatie goed kunnen gebruiken. Ze weten namelijk dat hun stem voor een deel wordt bepaald door hun houding tijdens het bellen.

Probeer maar eens uit: als je tijdens een telefoongesprek je rug strekt, wordt je stem vanzelf luider. Als je heen en weer loopt tijdens het bellen of drukke gebaren met je handen maakt, ga je steeds sneller spreken. Als je staand telefoneert kom je zelfverzekerder over dan zittend. Het is ook van belang om op je ademhaling te letten tijdens het telefoneren. Door uit te ademen voordat je de hoorn opneemt en je te ontspannen komt je stem vaster over.

Glimlachen tijdens een telefoongesprek zorgt ervoor dat je vriendelijker overkomt. Een glimlach is letterlijk te horen in de stem!

Drie tips voor een goed gesprek

Met onderstaande drie tips zorgen we ervoor dat de persoon aan de andere kant van de lijn (jouw achterban!) een goede indruk van je organisatie krijgt.

Spreek met een lach

  • Door te glimlachen tijdens een telefoongesprek verandert de toon van je stem omdat je bepaalde spieren in je gezicht aanspant. Degene die gebeld wordt kan dit gegarandeerd horen.

Spreek duidelijk

  • Door rustig te praten, ontspannen adem te halen en goed te articuleren zonder stemverheffing ontstaat rust en vertrouwen bij degene die gebeld wordt.

Spreek enthousiast

  • Als we bellen zorgen we ervoor dat we jouw verhaal op een enthousiast en frisse manier vertellen. We voorkomen altijd dat we gehaast, monotoon, dof of afwezig klinken.

Deze content werd aangeleverd door Socialcall, hét contactcenter voor goede doelen, onderdeel van Mindwize Communicatie en marketing voor NGO’s.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s